Jak si užít Tuláčkův svět na maximum

Tuláčkův svět (Krabice Vědomostí I Zábavy) není jenom mapa, magnety, knížka, ale především je to HRA BEZ PRAVIDEL, kterou si upravujete podle aktuální nálady a věku hráčů. My vám přinášíme pár tipů, jak si naplno užít stavbu vlastní Evropy.

1) Přečtěte si pohádku​

Na dobrou noc před spaním čtěte Tuláčkovy cestovatelské pohádky. Každá z nich se odehrává na reálném místě jedné ze zemí střední Evropy. Nechte děti, ať na mapě magnetkou lvíčka a Haneky vyznačí, kde se zrovna nachází.

Poté ať děti na základě barevné ilustrace vypráví, o čem pohádka byla a co je zaujalo (slouží jako podpora čtenářské gramotnosti).

2) Postavte si vlastní svět

Další den, až se děti vyspí, mohou navázat na pohádku a postavit svou Evropu s námětem na vlastní příběh.

Například umístí magnet sopky do ČR, což představuje horu Říp, o které se píše ve 4. pohádce. Vedle postaví Haneku, Tuláčka a třeba magnet delfína skákavého (sada Evropská fauna). Rozehrají tak zcela novou zápletku pohádky.

Dopřejte dětem čas, kdy si prohlédnout všechny magnety v KVIZu a rozmyslí si, o čem jejich dnešní příběh bude. Když jejich hra není řízená pravidly ani časovým rámcem, zapojuje se fantazie a dochází tak k rozvoji dětské kreativity. Strukturovaná hra, resp. jakákoliv činnost naopak kreativitu potláčí!

3) Sepište jej a zahrajte si pexeso​

Máte „postavenou“ pohádku? Pomozte ji dětem sepsat, zejména těm mladším. Poté společně nově vytvořenou Evropu s příběhem nafoťte a nebojte se nám pochlubit na info@tulackuvsvet.cz. Rádi váš příběh zveřejníme pro inspiraci dalším rodinám.

Občas pořádáme „pohádkově-skládací“ soutěže za věcné ceny z Tuláčkova světa.

Na závěr vše s potěšením zbourejte.

 

A teď přichází čas na zábavně-vzdělávací hry s mapou a magnetkami:

  • Pexeso, tripexeso, kvatropexeso: pravidla těchto her znáte, spojujícím prvkem je vlajka na magnetu.
  • Skládání mapy na čas: umístěte edukační magnetky tam, kam patří (vlajka a pozadí obrázku napoví). Kdo to zvládne nejrychleji?
  • Hra „Hádej, jakou magnetku mám?“: Popište, co na magnetce vidíte (z jaké je země, zda je to stavba, zvíře). Druhý zkouší uhodnout, jaký obrázek se skrývá na magnetu.

Věříme, že brzy sami vymyslíte celou škálu her, kdy se nad KVIZem zabaví celá rodina. Pro inspiraci na další hry se podívejte na Tuláčkův blog.

Menu